Depressie

Bijna iedereen is wel eens somber of neerslachtig. Meestal gaat dat vanzelf weer over. Het komt ook voor dat je langere tijd somber blijft.

Als de somberheid langere tijd overheerst dan heb je misschien last van een depressie. Je hebt dan bijna nergens zin in. Je hebt weinig energie en ervaart moeite met dagelijkse activiteiten zoals werk, hobby’s en sociale contacten. Je ziet hier steeds meer tegenop en je wil ook steeds minder ondernemen.

Symptomen

Hoe weet je of je last hebt van een depressie? Hoe weet je of je partner echt somber is en niet alleen maar dwars of teleurgesteld? Als jij of iemand in je omgeving last heeft van een depressie dan zie je langere tijd een aantal symptomen:

  • Afname of toename van eetlust of gewicht
  • Slaapproblemen, te veel of juist te weinig slaap
  • Rusteloosheid of traagheid
  • Vermoeidheid of verlies van energie
  • Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens
  • Minder goed kunnen nadenken, concentratieproblemen of besluitloosheid
  • Gevoelens van hopeloosheid
  • Gedachten aan dood of zelfdoding
  • Leeg gevoel van binnen
  • Verlies van initiatief en interesse

Als je een depressie hebt, heeft dat invloed op je gedachten, gevoel, gedrag, lichamelijke gesteldheid en op relaties met anderen. Je denkt negatiever dan voorheen.

Ook kan je depressie samengaan met veel piekeren, weinig of niets voelen of juist veel emoties ervaren. Je kunt vaak snel geïrriteerd zijn, de neiging hebben je terug te trekken, gespannen zijn. Ook kan je last hebben van lichamelijke klachten. De ernst van een depressie verschilt per persoon en hangt af van het aantal symptomen, de mate waarin iemand er last van heeft en hoe lang de klachten aanwezig zijn.

Wil je hulp bij een depressie omdat je er zelf mee te maken hebt, neem dan contact op met je huisarts, hij kan je doorverwijzen naar iemand die je verder kan helpen.

Denk je aan zelfdoding? Praat hier dan over met iemand die je vertrouwt of je huisarts.

Je kan ook bellen met 0800 0113 dit kan ook anoniem, of naar de website gaan www.113.nl

Depressie bij naasten

Mocht je te maken hebben met iemand in je naasten omgeving die te maken heeft met een depressie, dan kan jij je hierdoor erg machteloos voelen, omdat je bijvoorbeeld niet zo goed raad weet met de situatie. Dan wil ik je hier graag bij helpen. Door middel van een gesprek wil ik je handvaten geven hoe jij in jouw situatie wat kan betekenen voor je naasten, maar ook hoe jij ervoor jezelf mee kan leren omgaan. Neem via deze link contact met mij op en dan plannen we samen een vrijblijvend gesprek in waar we dieper ingaan op jouw situatie.